Julen är här!

Det finns ett liv bortom det jordmänskliga, ett liv som hela tiden finns inom oss. Vi befinner oss i evighetens mörka rum där brist på kärlek, saknad, sorg och avundsjuka är möjliga. Det är den nödvändiga kontrast som behövs för att det verkliga himmelriket ska vara möjligt. Att människor i dag inte tror på detta himmelrike är en nödvändig ingrediens i det eviga livet. Om det inte fanns en möjlighet att avskärma sig från den absoluta allkärlek som styr världsalltet eller universum, så skulle kärleken dö ut. Mitt i detta mörker finns en liten glimt av allkärleken i form av den begränsade äktenskapliga kärleken, som söker sitt eget. Men bortom den hormonstyrda kärleken, döljer sig tillvarons allsidiga kärlek som aldrig var försvunnen, bara dold bakom livets mörker och elände, bakom kriget och svartsjukan bakom missunnsamheten och hatet.

De mörka tillstånden i livet beror på att vi som jordiska människor har kommit ifrån det egentliga livet, det som ger oss kraft och förmåga att älska. Om vi inte hade haft möjlighet att stänga av det gudomliga ljuset, skulle vi aldrig kunna utveckla den egentliga sympati som finns inom var och en av oss. Om livet inte medgav den tillfälliga avstängningen från det inre ljuset, skulle universum inte kunna upprätthålla sig självt. Vi människor i mörkret har inte kunna förstå att Gud har dåliga sidor, att Gud har sina mindre vackra sidor, sitt djävulsmedvetande. Men det finns inga djävlar, de är förklädda gudar. Vi behöver inte låta oss styras, vi kan bli riktiga människor som är likt änglarna i himlen. Till och med lejon och andra rovdjur kommer att bli änglar en gång, men först måste de utveckla till mättnad sin längtan efter död och pina. Den jordiska människan har utvecklat denna längtan till fulländning, i krig och svartsjuka, men därmed har ”mörkret” haft sin mission. Vi utvecklas nu till att bli riktiga människor, till de ”Guds avbilder” som vi alltid har varit avsedda att bli.

Mörkret eller ”det onda” i livet har ingen makt över den rena kärleken hos den som har övervunnit ondskan, den som har funnit ”Fadern/Modern” i sitt inre. Vi har alla denna kärlekskärna inom oss, men den kan vara svår att finna om man alltför mycket vant sig vid det själsliga mörkret. Det föddes ett gudomligt sändebud för ungefär 2000 år sedan, ett sändebud som visade konsekvenserna av den absoluta, fullkomliga och allomfattande ickekrävande kärleken. Han föddes i ett stall under blygsamma omständigheter, men växte upp och blev till ”Messias”, dvs ”den smorde” eller den invigde. Han visade vad det innebär att inte stå emot det onda och att omfamna också den värsta mördare. Han visade hur man besegrar ”det onda” genom att i sig själv vara inget annat än kärlek. Han visade oss vägen.

Vi har alla ”Jesusbarnet” inom oss och julen är en påminnelse om det ”ljus i mörkret” som Jesusmentaliteten utgör. När han än föddes, vår föregångare eller vårt goda exempel, så är det en sann bild av vår framtid, oss själva som ”ljus i mörkret”. Men än är vi inte där, därför behöver vi ett klart lysande exempel. Ljuset lyser som starkast där det är riktigt mörkt, och julen är symbolen för det ljus som finns inom var och en av oss.

”Himmelriket finns inom er”.

Småland, Sverige 24/12 2009

God Jul!

Recommended Posts

5 Comments

 1. Tack för dessa tankar i juletid….

  God Jul!

  Micael

 2. Även jag tackar för inspirerande tankar i juletid….

  Ursäkta min nyfikenhet, men vart i Småland är du just nu? Har för mig att du bor i Stockholm? Själv bor jag i Nässjö, på Småländska Höglandet, sedan drygt 20 år tillbaka. Är emellertid född och uppvuxen i Duved, 8 km väster om Åre i Jämtland.

  En God Fortsättning önskar jag dig och alla andra läsare på bloggen.

 3. Tack för de vänliga kommentarerna. Namnet bakom signaturen, ”mydiem” bor i kuststaden Phan Thiet (’fann titt’) i sydöstra Vietnam. Jag, som hennes ”papa”, bor i Gislaved dvs i sydvästra Småland, mitt emellan Jönköping och Halmstad.

  PS: ”My” (’mi’) Diem är en 18 år ung lärarstuderande om någon undrar. Hon är min vän och har utsett sig själv till ”con” (vietnamesiska för ’dotter’) till mig, Hans Oldhage – om någon undrar. Hon är en godhjärtad själ som är ”anden” bakom det jag skriver, hoppas jag. DS

  • Juste med en egen bild! Ska försöka ordna det jag också..:-)

 4. Ursäkta, nu har jag blandat ihop olika personer. Ser först nu att det är Hans Oldhage som är författare till blogginlägget. Vi har träffats på lite olika föredrag och kurser genom årens lopp. Vet sedan tidigare att du bor i Gislaved.

  Trodde först det var Micael Söderberg som var författare till inlägget. Blev därför lite överraskad att du nu befann dig i Småland.

  Tack för klargöranden Hans.


Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *